top of page

Tips en trucs voor het nachtleven in Brussel

Veel vrouwen en mannen voelen zich onveilig in Brussel. Dat komt onder meer door de duizenden verhalen die online de ronde doen over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag, dat zich (meestal) afspeelt in de uitgaanswereld. Burgers nemen zelf initiatieven en proberen tips en trucs te bedenken om deze problemen aan te pakken. Burgers delen deze tips online om hun omgeving te helpen.


Met deze korte en eenvoudige TikTok video, proberen we bewustzijn te creëren voor deze tips en trucs, in de hoop om mensen zich misschien veiliger te laten voelen in Brussel. Onderaan deze video staan de burgerinitiatieven opgesomd!1. Angel Shot

Stel, je hebt iemand online ontmoet en je spreekt af in een bar, en je voelt je plots onveilig. Of een date die je een ongemakkelijk gevoel geeft. Of een vreemde die je een icky gevoel geeft?


We hebben allemaal wel een excuus bij de hand. Maar soms zijn deze excuses niet genoeg, en heb je hulp nodig van bar- of restaurantpersoneel om je uit een ongemakkelijke of onveilige situatie te halen. Dit is waar de Angel Shot kan helpen.


Een Angel Shot is geen echt alcohol shot. In plaats daarvan is het een code. Een discrete code die een signaal stuurt naar het barpersoneel dat je hulp nodig hebt. Na het bestellen van een Angel Shot, zal de barman je naar je auto begeleiden, of je meenemen naar het toilet om de situatie te bespreken (Kranker, 2021).2. Wees voorzichtig met hoe je je drankje vasthoudt

Drankjes met prik zijn heel gewoon geworden, dus het is belangrijk om waakzaam te blijven, zodat je nog steeds uit kunt gaan en een leuke tijd kunt hebben terwijl je jezelf veilig houdt.

Een manier om dit tegen te gaan is om je glas op een bepaalde manier vast te houden. Als je uit een glas drinkt, houd het dan van de bovenkant vast en niet van de zijkant. Laat bovendien nooit je drankje onbeheerd achter om te gaan dansen of naar het toilet te gaan. Het is ook belangrijk om nooit uit het glas van een vreemde te drinken. Natuurlijk is spiking met deze trucs niet 100% te voorkomen, maar het kan wel helpen!


Er is een burgerinitiatief genomen, NightCap genaamd, door een 24-jarige vrouw. Nightcap is een scrunchie die je om je glazen bovenkant kunt doen. Hiermee sluit je het bovenste gedeelte van je drankje af en is het minder makkelijk om gedrogeerd te worden. Deze zijn online verkrijgbaar en zijn niet duur (NightCap, 2019).


https://nightcapit.com/

https://www.amazon.com/NightCap-Scrunchie-Reusable-Prevention-Scrunchie/dp/B0961T3FJR


3. Vrouwentaxi 'Girl's Ride'

Girl's Ride is een initiatief van een 24-jarige studente uit Brussel, die uitte dat ze zich niet altijd veilig voelt als vrouw in de stad. Een ritje met Girl's Ride kost 10 euro en het team zal op zaterdagavond twee auto's in Brussel laten rondrijden die alleen ritjes geven aan vrouwen. Het concept bestaat al in andere steden. Londen en Parijs zijn daar een voorbeeld van. In Londen kan je een 'Pink Ladies'- bestellen en in Parijs 'Femme au Volant en Kolett' (Chini, 2019).
bottom of page