Tictac Art Centre werd drie jaar geleden opgericht door de Venezolaanse danser en improviseur David Zambrano. Samen met zijn Nederlandse partner Mat Voorter beheert hij het kunstcentrum.

David Zambrano (62) reisde gedurende 40 jaar non-stop de wereld rond. Hij is vooral actief als danser, choreograaf, performer en improviseur. De danser heeft een brede blik op de wereld, waardoor hij openstaat voor verschillende culturen. In 1993 werd hij voor de eerste keer uitgenodigd in Brussel. Hij raakte geïnspireerd door de Brusselse dansgemeenschap, waardoor hij telkens terugkeerde. Maar zijn liefde voor dans en jonge kunstenaars heeft ervoor gezorgd dat hij zich voor tien jaar in de Belgische hoofdstad heeft gevestigd.
In 2019 werd David Zambrano verliefd op een gebouw in Anderlecht. Deze ruimte huurt hij gedurende tien jaar om dansers en visuele kunstenaars een plaats te geven om zich op creatief vlak te ontwikkelen. De choreograaf geeft meer uitleg over zijn concept. “TicTac art Centre biedt elke maand onderdak en eten aan een buitenlandse visuele artiest. Boven het kunstcentrum bevindt zich een appartement waar de gastkunstenaar van de maand mag verblijven. In ruil daarvan moet de artiest een kunstwerk maken en achterlaten in TicTac Art Centre”, zegt Zambrano. De muren van het gebouw hangen vol met kunstwerken van artiesten die er reeds verbleven. De bedoeling is dan ook dat het gebouw een verzamelplaats wordt met kunstwerken van artiesten wereldwijd.
“Breno uit Brazilië heeft de bartafel gemaakt. Hij is zo creatief dat hij hout van het voormalige printbedrijf dat in dit pand gelegen was heeft omgevormd tot een coole tafel. We vinden het zo prachtig dat we moeite hebben om het te veranderen”, vertelt de Venezolaanse danser.

De bartafel ontworpen door Breno.
De kunstwerken in de blauwe kamer.

Er is ook een gele kamer met kunstwerken.

Berro Bogou uit Sint-Petersburg maakte dit kunstwerk op het einde van zijn verblijf.

Marie-Gloria uit Venezuela liet onder andere dit kunstwerk achter.

Laat je verbeelding spreken.
Door zijn internationale ervaring heeft David Zambrano veel connecties wereldwijd. Hij nodigt visuele artiesten en dansers uit in zijn kunstcentrum en sommigen vinden het zo leuk dat ze er blijven hangen. Zoals de Venezolaanse artiest Marie-Gloria, die na haar verblijf actief is gebleven binnen TicTac Art Centre. Door de multiculturaliteit is de voertaal in het kunstcentrum Engels. Naast de kunst die er tentoongesteld wordt kunnen mensen dansworkshop volgen, dansvoorstellingen bekijken en hun creativiteit uiten. David Zambrano benadrukt dat iedereen in zijn centrum welkom is ongeacht zijn/haar afkomst of achtergrond. Zolang je maar openstaat voor verschillende culturen en van dans houdt.
Geld en overleven tijdens de coronacrisis
TicTac Art Centre draait op ruilhandel en donaties. Visuele artiesten kunnen gratis workshops en opleidingen volgen, maar in ruil daarvoor moeten ze zorg dragen voor het gebouw. Er zijn verschillende taken: zoals de afwas doen, de bar draaiende houden en het beheren van sociale media. “Op deze manier proberen wij te overleven. We huren dit gebouw vanaf 2019 en we wisten niet dat er een pandemie aan zat te komen. Tijdens de coronacrisis hadden we het moeilijk en we zijn maar twee maanden dicht geweest. Als dat niet het geval was geweest dan zouden we het financieel niet overleefd hebben”, zegt Zambrano.
Na drie jaar tijd kunnen kunstcentra in Brussel subsidies aanvragen, maar David Zambrano staat hier niet voor te springen. “We houden van onze zelfstandigheid en we krijgen op dit moment geen aanwijzingen van bovenaf. Als je in aanmerking komt voor een subsidiëring, dan verlies je je artistieke vrijheid en op mijn leeftijd wil ik dat niet. Ik ben levenslang zelfstandig geweest”, zegt de eigenaar. Samen met zijn partner, Mat Voorter, werken ze dag en nacht om het centrum draaiende te houden. Voorter offert er zelfs zijn carrière voor op: “Er komt veel op onze eigen schouders, waardoor mijn artistieke kant een beetje in de koelkast staat.” Mat Voorter is een Nederlandse danser en ontwerper, die zijn zelf ontworpen danskleding te koop aanbiedt in TicTac.

Tassen gemaakt van Afrikaanse stoffen.

Vol trots toont David Zambrano de danskleding ontworpen door Mat Voorter. David en Mat zijn een creatief koppel, want beiden zijn actief in de dans- en kledingwereld. De multiculturaliteit komt vooral terug in de ontworpen kledingstukken van David Zambrano. Hij gebruikt onder meer Afrikaanse en Indiase stoffen in zijn modecreaties. Dankzij de creativiteit van beide mannen draait het kunstcentrum in Anderlecht vrij goed. Op zijn 70ste denkt David Zambrano eraan om iets anders te doen, maar stoppen dat wil hij totaal niet.