top of page

#Plekvrij in Brussel voor #PeaceinUkraine

Hoe verloopt het opvangen van Oekraïense vluchtelingen in Brusselse gemeenten?

Oekraïners ontvluchten hun land omdat het er onleefbaar is. Massa’s Oekraïense burgers stromen toe in andere landen, op zoek naar veiligheid. Solidaire burgers kunnen tijdelijk onderdak bieden aan Oekraïners op de vlucht van de oorlog. Het bieden van een slaapplek voor de vluchtelingen wordt op gemeentelijk niveau georganiseerd onder de hashtag ‘#PlekVrij’.

Het merendeel van de Brusselse gemeentes heeft een aanmeldformulier online geplaatst om opvangplaatsen te inventariseren. Vanuit de overheid zijn er instructies opgelijst voor de lokale besturen om de opvang van Oekraïense vluchtelingen in goede banen te leiden. Het crisiscentrum, dat de opvang van de Oekraïense vluchtelingen mee coördineert benadrukt de belangrijk rol van de lokale besturen. In dit artikel is nagegaan hoe de verschillende Brusselse gemeenten omgaan met deze belangrijke plicht en wat de responsiviteit is van de Brusselse gemeenten.

Bij nazicht van de verschillende gemeentelijke websites is het voor de burgers van enkele Brusselse gemeenten niet evident om de nodige info te vinden. Zo vermelden Koekelberg en Elsene niets op hun gemeentelijke website over hoe de Brusselaars Oekraïners kunnen opvangen. Wel is er een onvolledig e-mailadres te vinden in de meta desciption van ‘Gemeente Elsene’, maar niets op de gemeentelijke website zelf. Berchem heeft geen aanmeldformulier, maar wijst wel door naar een e-mailadres en telefoonnummer. De gemeenten Ouderghem, Anderlecht, Evere, Ganshoren, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Brussel-Stad, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde voorzien hun burgers van een duidelijk aanmeldformulier. Sint-Jans-Molenbeek verwijst op de gemeentelijke website door naar ‘platform Solidarité 1080 Solidariteit’ zonder link, waardoor de burger zelf moeten googelen om op het platform terecht te komen.

In het formulier kunnen de Brusselaars van deze gemeenten aangeven hoeveel mensen ze kunnen opvangen, het aantal kamers waarover ze beschikken, de periode, omvang van het eigen gezin en de contactgegevens. Elf gemeenten hebben een overzichtelijk formulier op de gemeentelijke website, maar enkele gemeenten blijven achterop hinkelen waardoor burgerinitiatieven niet ten volle benut kunnen worden.

Dinsdag 15 maart werd voor het eerst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de provinciale crisisfase afgekondigd. Dat gebeurt naar aanleiding van de grote toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Overleg met Rudi Vervoort, De Brusselse minister-president en het advies van de 19 Brusselse burgemeesters maakten dat er een cöordinatiecomité in het leven werd geroepen voor een optimale organisatie voor de nieuwe Oekraïeners in Brussel. Deze coördinatie zou de gemeentelijke en regionale initiatieven van Brussel coherent moeten organiseren. Sommige Brusselse gemeenten hebben nood aan coördinatie van bovenaf omdat hun eigen bestuur een grootschalige hulpactie als deze niet georganiseerd krijgen. In de komende weken zal duidelijk worden hoe het coördinatiecomité de Brusselse gemeenten zal ondersteunen.

Aanmeldformulier voor aanmelding gastgezin: Oudergem, Anderlecht, Evere, Ganshoren, Jette, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Brussel-Stad

E-mailadres voor aanmelding gastgezin: Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Vorst, Etterbeek, Berchem

Geen doorverwijzing: Koekelberg en Elsene

bottom of page