top of page

Place du Luxembourg

Dit zijn beelden van het welbefaamde Place du Luxembourg in Brussel, ook gekend als ‘Place Lux’ of ‘Plux’. Het plein bevindt zich in de Europese wijk voor het Europese Parlement en is gevuld met café’s en restaurants. Dé plek bij uitstek voor werknemers uit de EU-bubbel, maar ook voor werknemers van bedrijven in de buurt. Het volk dat er rondloopt is logischerwijs netjes gekleed, hoog opgeleid en goed betaald in vergelijking met andere sectoren.


Het Luxemburgplein zit vol, ik kom toe met mijn collega’s om 17h15 op donderdagavond, het is mooi weer, we vinden nog maar net een plaatsje. Nu dat het telewerken stilletjes aan wordt afgebouwd, zit het plein weer goed vol alsof corona nooit bestond.

Tijdens het toiletbezoek ontmoet ik Bintou, toiletdame bij café Quartier Léopold. Het café vraagt sinds kort een vergoeding voor het toiletgebruik, zodat ze het systeem van vrijbuiters kunnen omzeilen. Zo zijn er een aantal mensen die niet consumeren in het café, maar wel verkiezen om drankjes te drinken op het grasperkje in het midden van het luxemburg plein. Ze vertelt me dat het tot 21:30-22 u redelijk beschaafd blijft, maar dat er daarna wel eens moeilijk wordt gedaan aangezien ze al een glaasje meer op hebben. Bintou geeft aan dat dit deel uitmaakt van de job. Ze kan wel relativeren aangezien ze kan rekenen op het hele team van het café.

Het plein is het meest drukbezet op donderdag, wanneer mensen het weekendgevoel al een beetje inzetten, dit wordt ook wel ‘jeudredi’ genoemd. Tussen 18 en 19 u is er natuurlijk ook Happy Hour, waar we ook van genieten. De late avond valt opmerkelijk snel, plotseling worden de stoelen en banken aan de kant geschoven en breekt het feest los. Veel mensen staan dansend op de banken en de ‘scene’ ziet er een pak anders uit dan een paar uur geleden. De muziek is vrij commercieel, maar we komen nog andere bars tegen met ietwat elektronische of techno muziek.

Tijdens het uitje vragen we naar de ervaring van de uitgaanders. De meeste komen naar hier om iets te drinken met hun collega’s, om de banden aan te smeden of andere mensen van hun bedrijf te ontmoeten op een informele manier. Een andere expat, Emese, geeft aan dat ze vooral naar ‘plux’ kwam in het begin, om nieuwe contacten te leggen met de EU trainees. Nu ze hier al een tijdje woont en meer mensen kent, komt ze hier niet meer zo vaak en trekt ze vooral naar plekken zoals place de Londres. Ze wil ook mensen leren kennen buiten de EU bubbel, die zich meer bezig houden met alternatieve zaken zoals kunst of startups. “Mensen met een economische of legale achtergrond vindt je vooral op ‘plux’.”

We verlaten het plein helaas op een moment terwijl het feest nog goed aan de gang is, maar de volgende dag denken we met plezier aan deze ervaring op ‘Place Lux’.

bottom of page