top of page

Ons uitgaans(ge)dra(n)g uitgelegd door een psycholoog

Het nachtleven is sinds 18 februari terug volop op gang. Al haast twee maanden hebben we de kans om (bijna) terug normaal te mogen leven. We keren terug naar onze oude gewoontes en voor veel studenten en jongvolwassenen betekent dit ook terug gaan feesten. Er werd gespeculeerd over de komst van de roaring twenties na deze barre tijden. Dat knaldrang, het sterke verlangen om uit de bol te gaan, als woord van 2021 werd uitverkoren door de Van Dale heeft ook bijgedragen tot deze verwachtingen. Uitgaan wordt gezien als een felbegeerde activiteit bij jongeren en deze traditie terug oppikken zou moeiteloos gebeuren. Maar is dit effectief het geval? Sommige jongeren gaan ook liever niet uit of kampen met een serieus grotsyndroom. Waarom lijken andere jongeren hier dan wel zoveel nood aan te hebben? En welke plaats neemt dit in binnen hun leven en ontwikkeling? Deze vragen hebben we voorgelegd aan Martijn Van Heel, assistent-professor in de ontwikkelingspsychologie.


Bevrijdingsfeest of toch niet?

Het is het einde van de tweede wereldoorlog. West-Europa komt massaal op straat en begint aan een heus bevrijdingsfeest dat de geschiedenisboeken zou ingaan. Kampte de bevolking toen ook met knaldrang? “Eigenlijk wel”, zegt Dr. Van Heel, “Na tijden van onzekerheid hadden mensen de nood om wanneer het mocht terug te gaan feesten en terug onder de mensen te komen.”

“Na tijden van onzekerheid hadden mensen de nood om wanneer het mocht terug te gaan feesten en terug onder de mensen te komen.” - Martijn Van Heel, onderzoeker VUB

Knaldrang kan dan wel een nieuw woord zijn dat radiozender Studio Brussel populariseerde, maar een nieuw gevoel is het zeker niet. Hetzelfde zagen we gebeuren tijdens de roaring twenties of na de Spaanse griepepidemie die Europa teisterde. Volgens arts en socioloog Dr. Nicholas Christakis spendeert de gemiddelde burger na de pandemie meer geld, wordt deze seksueel losbandiger maar gaat die vooral meer investeren in diens sociaal leven. Dit zou echter maar een slingereffect zijn. Na een aantal maanden zouden deze extravagante praktijken terug plaatsmaken voor onze alledaagse levensstijl van voor de pandemie. Knaldrang is zeker een relevant en, voor velen, zeer herkenbaar gevoel. Maar daarnaast is het een term voor een fenomeen dat al langer bestaat, dat plots ook uitvergroot wordt door de media.


Naast de feestbeesten die niet kunnen wachten tot ze mogen uitgaan bestaan er ook mensen die wat moeite hebben om hun kot of grot te verlaten. Dit deels ten gevolge van angst voor het besmettingsrisico. Hier voegt dr. Van Heel aan toe dat de mens vooral een gewoontedier is. Door het vele binnen zitten tijdens de lockdown, is de drempel voor sommigen hoger om na de pandemie terug tussen het volk te komen.


Extravert vs introvert

Tijdens de verschillende lockdowns vervingen sommige jongeren het gemis naar het uitgaansleven door onder andere illegale feestjes, avontuurlijke wandelingen of verrassend dronken zoomcalls. Het meest extreme voorbeeld van uit de hand gelopen knaldrang is zonder twijfel de “La Boum” protesten die plaatsvonden in Ter Kamerenbos. Jongeren kwamen op illegale wijze samen om, voor wat volgens hen een basisbehoefte is, op te komen.


Volgens dr. Van Heel heeft uitgaan een effect op mentale gezondheid, wat op zijn beurt essentieel is voor een goede ontwikkeling van jongeren. Het verlaagt stress en kan gezien worden als een uitlaatklep. Dit is belangrijk in deze tijden, waar prestatiedruk enorm hoog is. Hiernaast helpt uitgaan bij het zoeken naar en het uitbreiden van sociale kringen. Dr. Van Heel legt de nadruk op het sociaal contact dat gepaard gaat met het uitgaansleven.



Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Voor sommige jongeren is tot in de vroege uurtjes uitgaan helemaal niet zo aantrekkelijk en zijn grote feesten totaal overbodig. Deze groep onderhoudt zijn sociale contacten op een andere manier. Een filmavond op kot organiseren of een spelletjesavond bijwonen, kan voor hen evengoed zorgen voor het vrijkomen van het gelukshormoon, dopamine. Of je graag uitgaat of niet is een individueel gegeven. Net zoals er introverten en extraverten bestaan. De verschillende prikkels die een feest genereren, zijn door introverten en extraverten op dezelfde manier verwerkt in de hersenen maar ze worden anders geïnterpreteerd. De ene gaat zich angstig en overweldigd voelen, de andere gaat de tijd van zijn leven hebben.

“De mens is een gewoontedier” - Martijn Van Heel, onderzoeker VUB

Uitgaan of niet, je “peers” worden belangrijker naarmate de afstand met je ouders groter wordt. Dit gebeurt tijdens de adolescentie. De parentale controle die dan deels wegvalt zorgt ervoor dat we vaker op zoek gaan naar leeftijdsgenoten en dus vaker uitgaan. Bovendien zijn er een hoop culturele verwachtingen rond het nachtleven dat we onder andere meekrijgen door films en series. De studententijd wordt vaak afgeschilderd als de beste tijd van je leven. Dit brengt volgens dr. Van Heel een grote druk met zich mee voor jongeren.


Het verschilt dus van persoon tot persoon hoe noodzakelijk uitgaan is, maar voor de mensen die graag helemaal los gaan op een feestje is Brussel de ideale plek. Met de diversiteit van zowel de Brusselaars als de uitgaansgelegenheden biedt de stad een breed assortiment aan voor het vinden van nieuwe sociale kringen alsook jezelf. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij hebben een gemaakt met alle leukste clubs en café’s waar je sowieso één plek zal vinden waar je je thuis gaat voelen.





bottom of page