Cohousingprojecten zijn een populaire keuze voor youngprofessionals die studeren of werken in Brussel. De Europese Instellingen, bijvoorbeeld, trekken elk jaar ongeveer 2,000 stagiairs van veel verschillende nationaliteiten naar Brussel. Ondanks het hoge prijskaartje, verkiezen veel expats deze manier van wonen.We komen twee young professionals tegen die in een expathuis wonen en graag hun ervaringen willen delen met ons.

Emese (28) Legal ComplianceOfficer at the European Commission
We ontmoeten de Hongaarse Emese op het Luxemburgplein. Ze bestelt een theetje aangezien ze een cleansing bezig is op dat moment. Emese woont in een mooi en groot expat huis aan het Fernand Cocq plein. Voorheen woonde ze in Budapest en nadien Berlijn. Ze vertelt ons over het samenwonen in Brussel.
Brussel vs. Budapest
Emese: “In omvang zijn Budapest en Brussel vrijwel hetzelfde. Natuurlijk zijn er in Brussel veel expats en is er een enorm grote EU-bubbel, wat eigen is aan de stad. Voor mij is dit wel een nieuwe ervaring: je vindt er veel internationale mensen die openminded zijn, het is bovendien makkelijk mensen te ontmoeten en banden te smeden.”
Het expat huis
Emese woont in een groot oud huis van 500m². Momenteel leven er 10 mensen, iedereen heeft er zijn eigen kamer en badkamer. De slaapkamers zijn ongeveer 30 m². De gemeenschappelijke delen zoals de living, keuken, eetkamer, cinemazaal en sportzaal zijn eveneens gigantisch. Met de andere ‘collocs’, om het op z’n Brussels te zeggen, kan ze het goed vinden. Het zijn momenteel voornamelijk expats, maar Emese heeft ook twee Belgische huisgenoten.
Een balans tussen privacy en een sociaal leven
Emese: “In een expat woning krijg je eigenlijk twee delen. Je hebt je eigen ruimte voor wat nodige privacy, maar je hebt ook de gemeenschappelijke ruimtes. Dit was voor expats tijdens COVID heel handig, aangezien het toen moeilijk was om nieuwe mensen te ontmoeten. Je hebt dus enerzijds de privacy maar ook het sociale aspect dat erbij komt kijken.”
Pro en contra
Emese: “ ‘Negatieve’ aspecten zijn dat je je wel flexibel moet opstellen tegenover anderen, je moet elkaars voorkeuren respecteren, wat soms niet matcht met je eigen voorkeuren natuurlijk. Je kan ook niet altijd iedereen uitnodigen die je wil, je kan niet iets individueel organiseren aangezien er andere mensen wonen. Je hebt bovendien minder het gevoel dat je echt volwassen bent, aangezien je in een gemeenschappelijk huis woont. Anderzijds voel je je nooit werkelijk alleen, aangezien je wel altijd iemand tegenkomt in de gemeenschappelijke ruimtes. Daarnaast hebben we ook leuke feestjes samen, wat ook heel fijn is (lacht).”
Belgen en expats
Emese heeft ook Belgische vrienden die ze ontmoette in andere samenwoonprojecten hier in Brussel. Dit vindt ze een belangrijk aspect dat het samenleven naar voren brengt. Ze heeft momenteel meer internationale vrienden dan Belgische vrienden, maar dit valt voor een deel te verklaren door haar werk voor de Europese Commissie, waardoor ze zich in de Europese Bubbel bevindt.
Emese: “Het verschil met Belgen is ook dat ze in het weekend vaak naar hun ouders gaan als ze niet van Brussel zijn. Ik zie ook een sterke tendens dat Belgen vaak graag meer tijd spenderen met andere Belgen, wat normaal is aangezien ze langbestaande en hechte vriendschappen hebben opgebouwd. In termen van levensstijl is er niet veel verschil met expats.”

Simon (23) Engie Electrabel Brussels
Bij het vallen van de avond passeert Simon onze tafel. Hij is een paar minuten eerder naar ‘Place Lux’ afgezakt. Sinds enkele weken woont hij in Brussel. De reden voor zijn verhuis is een uitdagende job bij het energiebedrijf Engie. Hij wordt vanavond vergezeld door een Franse vriend, die net in ons land is komen wonen en die hij wegwijs maakt in de Brusselse metropool.
Het expat huis
Simon woont dicht bij het Warandepark in een grootschalig cohousingproject. Hij deelt deze woning met 19 andere personen. Volgens hem is het geweldig om in dergelijk woonproject te leven. Hij geeft aan dat hij niet veel mensen kende toen hij in Brussel aankwam, maar door het leven in dit grootschalig woonproject kon hij snel nieuwe connecties leggen.
Pro en contra
Simon: “Het mooie aan deze manier van wonen is dat er op deze locatie mensen met 12 verschillende nationaliteiten samenleven, wat zorgt voor een soort van internationale ‘way of living’. Al deze mensen werken, net als hijzelf, in Brusselse internationale bedrijven of instellingen waardoor ze in eenzelfde soort ‘vibe’ leven.“
Als hij een minpunt moet kiezen, dan ziet hij dit in het feit dat je niet kiest met wie je samenwoont. Zoveel verschillende mensen zorgen zonder twijfel voor verschillende gewoontes of regeltjes. Iets wat niet altijd makkelijk is of even vlot verloopt.
Brussel vs. Lille
Simon ziet niet zo veel verschil tussen Brussel en Lille. In Lille drinken de mensen ook graag een lekkere pint bier (heft met een glimlach zijn glas). Daarbij zijn er ook nauwelijks culturele verschillen. Het verschil zit er vooral in de taal en het internationale karakter. In Lille hoor je enkel Frans, in Brussel is dit een mengeling van Frans, Engels en tal van andere talen. Hij doet hier verder ook graag de dingen die hij in Lille deed zoals muziek draaien op feestjes, iets gaan drinken met vrienden of sporten in de Basic Fit.
Het is duidelijk dat Emese en Simon het naar hun zin hebben in Brussel. We beslissen hen niet langer op te houden en laten ze terug mengen in het feestgedruis.