top of page

Jong, student en kunstenaar: de nieuwe generatie Brusselse kunstenaars in hogere kunstinstellingen

Het valt de laatste jaren op dat Brussel steeds meer gesmaakt wordt als studentenstad. De VUB merkt een stijging in het aantal inschrijvingen, maar ook aan de hogere kunstinstituten is er een groter aantal nieuwe studenten. Maar waarom trekken deze kunstgezinde jongeren naar Brussel? Waarom spreekt de stad hen aan? Op welke manier geeft Brussel hen de inspiratie om met geluid, architectuur, beeldende kunsten, enzovoort aan de slag te gaan? Project zocht het antwoord op deze vragen.


Emma Ducheyne (22), radio, RITCS


Waarom heb jij gekozen om te studeren in Brussel?

Ik wou naar het RITCS om radio te studeren en het was de enige school die dat aanbood, daarmee was de keuze snel gemaakt. Al denk ik dat als ik niet geslaagd was voor het toelatingsexamen, ik alsnog voor Brussel had gekozen omdat de stad en de omvang mij wel aanspreken.


Waarom heb jij voor een kunstrichting gekozen ?

Specifiek radio omdat ik gefascineerd ben door hoorspelen. Daarnaast vind ik het interessant hoe ver je kan gaan om een verhaal in je hoofd te laten ontstaan. Ondertussen ben ik meer aan het onderzoeken hoe je meerdere kunstvormen kunt laten overeenkomen met elkaar.

Hoe ziet je leven eruit na je studies? Blijf jij in Brussel? Zo ja, waarom?

Ja! Ik vind nog steeds de omvang van de stad geweldig er zijn zoveel hoekjes en kantjes om te ontdekken aan de ene kant maar aan de andere kant kun je precies overal in een halfuurtje staan. Ik hou ook van het feit dat er altijd iets te doen is. De anonimiteit spreekt mij ook wel aan.

Op welke manier geeft Brussel je inspiratie?

Brussel is een stad waar heel veel samen komt en waar je heel veel kan snuisteren op marktjes enzo. Als ik op de vossenmarkt iets vind dan verwerk ik dat al eens in een werk. Zoals is nu voor mijn masterproef aan het knippen ben in oude encyclopedieën als decor bij een hoorspel.Matthias Van Gysel (22) content creatie, LUCA School of Arts


Waarom heb jij gekozen om te studeren in Brussel?

Ik ben van Assenede, dicht bij Gent en was het daar redelijk beu. Ik blijf het zeggen, Gent is een dorp en daarom sprak Brussel me wel aan. Een grootstad waar ik net genoeg mensen kende zodat ik niet “alleen” ging zijn, maar waar er ook nog 200 000 anderen zijn die niets over me weten.

Waarom heb jij gekozen om een kunstrichting te doen?

Ik zat in het middelbaar al in een kunstinstituut en was daar de gezien vorm van lesgeven, en de mogelijkheid tot creativiteit niet echt van plan om aan een universiteit te gaan studeren. In het begin heb ik wat verschillende dingen uitgeprobeerd, niet altijd met het grootste succes, maar nu doe ik iets dat ik graag doe en verder in wil groeien.

Hoe ziet je leven eruit na je studies? Blijf jij in Brussel? Zo ja, waarom?

Ik kan met zekerheid zeggen dat ik in Brussel blijf. Ik hou van de stad en ben het na vier jaar nog steeds niet beu. Elke dag kan je iets anders gaan doen en dat maakt wonen en leven in Brussel extreem interessant.

Op welke manier geeft Brussel je inspiratie?

Brussel is zeer gevarieerd aan mensen, geluiden, architectuur… Dit maakt het mogelijk om vanuit veel verschillende invalshoeken geïnspireerd te raken. Ik vind persoonlijk dat het karakter van de stad past bij mijn creativiteit en daarom is Brussel de stad waar ik wil blijven.Zoë Tibergijn (18), Cinematografie, RITCSWaarom heb jij gekozen om te studeren in Brussel?

Ik had een stad nodig waar ik 100% mezelf kon zijn, ik had er namelijk moeite mee om me te uiten hoe ik ben op vlak van mode en meningen in Izegem. Ik botste vaak met de meningen van mensen in mijn aso-school. Ik zocht een alternatievere stad waar minder conservatieve mensen woonden.


Waarom heb jij gekozen om een kunstrichting te doen?

Ik heb 6 jaar een aso richting gedaan, humane wetenschappen. Het was echt wel interessant maar helemaal niet mijn ding. Ik leef maar 1 keer en wou dus ook een richting zoeken waar ik mij 5 jaar volledig in ging amuseren en van ging genieten! Het RITCS is een school waar je je creativiteit kan uiten. Je kan hulp krijgen van iedereen, docenten en leerlingen. Die staan ook helemaal niet ver van elkaar. Op het ene moment van de dag zitten we bij hen in de les, op een ander moment samen in het ritcs-café!


Hoe ziet je leven eruit na je studies? Blijf jij in Brussel? Zo ja, waarom?

Ik ben nog heel jong, ik zit namelijk in mijn eerste jaar dus ik probeer daar niet echt over na te denken. Maar toch doe ik dat wel. Ik denk wel om aan de rand van Brussel te gaan wonen uiteindelijk maar eerst wil ik België verlaten en in het buitenland proberen films waar te maken.


Op welke manier geeft Brussel je inspiratie?

Wij krijgen voor school enorm veel opdrachten in verband met Brussel omdat het hier zo’n interessante stad is waar je je nooit verveelt! Iedereen hier is anders en iedereen accepteert elkaar voor wie ze zijn, heb ik het gevoel. Er is hier altijd wel iets te doen. Een van mijn favoriete dingetjes om tegen te komen in Brussel, zijn nog altijd de straatartiesten. Zij kleuren de straten met hun kunst en dat geeft mij telkens een inspiratieboost.Iman Demol (20), Architectuur, KU Leuven campus BrusselWaarom heb jij gekozen om te studeren in Brussel?

Ik kende de sfeer in Brugge en Gent goed en had zin in iets nieuws. Ik was op zoek naar meer kunst en cultuur binnen een stad. Ik zocht een plaats waar ik alternatieve, internationale en like-minded mensen kon leren kennen.Waarom heb jij gekozen om een kunstrichting te doen?

Ik ben altijd al een creatief, maar ook wiskundig persoon geweest.

De richting architectuur is voor mij de ideale middenweg tussen een studie- en praktijkrichting.Hoe ziet je leven eruit na je studies? Blijf jij in Brussel? Zo ja, waarom?

Na mijn studies ben ik van plan om stage te doen in het buitenland. Nadien hoop ik terug te komen naar Brussel. De stad is mijn nieuwe thuis geworden en ik zie mijzelf hier blijven wonen.


Op welke manier geeft Brussel je inspiratie?

Brussel is een stad met geweldig veel variatie en contrast. Er is rust, maar ook veel leven.

Er zijn veel parken en natuur, maar ook musea en (grote) fascinerende architectuur. De manier waarop de samenleving hier bestaat uit al die vele verschillende mensen en culturen, is gigantisch inspirerend.Kayleigh De Bel (20), Vrije Kunsten, LUCA School of ArtsWaarom heb jij gekozen om te studeren in Brussel

Brussel was eerst en vooral een praktische keuze, aangezien het het dichtste bij mijn thuisdorp ligt. Vanaf het moment dat ik er begon te studeren, werd ik verliefd. Brussel is een stad zoals geen ander. Al gaat mijn voorkeur toch naar Schaarbeek, met die ruwe kant kan het mijn hart bekoren.


Waarom heb jij gekozen om een kunstrichting te doen?

Na een lange zoektocht naar wat ik wilde doen met mijn leven, ben ik terug naar de basis gegaan en heb ik mijn gevoel gevolgd. Ik was altijd bezig met kunst als kind en zag mezelf niet meteen iets anders met evenveel passie doen. Nu ben ik nog harder overtuigd van mijn stuk en voel ik me helemaal thuis.


Hoe ziet je leven eruit na je studies? Blijf jij in Brussel? Zo ja, waarom?

Na mijn studies is het voor mij evident om nog een tijd in Brussel te blijven. Hoe lang weet ik nog niet, dat zie ik nog wel. Het is stilaan als een thuis beginnen aanvoelen en het is qua kunstwereld een enorm bruisende en interessante stad. Een enorm verschil van het boerendorp waar ik geboren ben.


Op welke manier geeft Brussel je inspiratie?

Brussel heeft een ruwheid en brutaliteit die enorm inspirerend is. De esthetiek van de stad speelt een grote rol in hoe ik mijn eigen werk vormgeef. Objecten die ik gratis op de straat vind zijn vaak onderdelen van mijn werken. Het afgeleefde karakter van sommige buurten in Brussel is voor mij een zaligheid.


bottom of page