Deze route brengt je langs verschillende duurzame initiatieven in Brussel. Van leuke koffietentjes tot winkeltjes met duurzame kleding. Brussel heeft het allemaal.
Punt 1: Façon Jacmin
Start je wandeling bij Façon Jacmin. Dit is een jeansmerk en de ontwerpers werken met Japanse Denim. Deze jeans zijn van hoge kwaliteit omdat de stof heel dicht op elkaar geweven is, waardoor ze sterker zijn en dus langer meegaan. Ook kleuren ze de broeken met indigo, maar zorgen ze ervoor dat hiervan niks terechtkomt in de rivieren. Alle kleurstoffen zitten in een closed loop proces en er wordt geen vervuild water geloosd door de fabriek.
Punt 2: Natacha Cadonici
We lopen vervolgens naar het tweede punt op de kaart en dat is de winkel van Natacha Cadonici. Cadonici ontwerpt kledij voor vrouwen die zich graag casual kleden, maar het wel nog steeds interessant willen houden. De ontwerpster maakt gebruik van gerecycled textiel en einde rol stoffen om haar kledingstukken te maken en haalt enkel haar materialen in België.
Punt 3: Bidules
Het derde punt waar we heen wandelen is Bidules. Op zoek naar een unieke, vintage en duurzame bril? Dan is Bidules de plek om naartoe te gaan. Ze zoeken heel Europa af naar oude brillen die mensen nog ergens hebben liggen op zolde, of ze kijken bij oude brillen fabrieken, met als doel de brillen te restaureren en een tweede leven te geven.
Punt 4: My little cup
Tijd voor een kopje koffie? Ga naar My little cup. In dit koffietentje streven ze ernaar om eerlijke en duurzame koffie te verkopen en transparant te zijn over de herkomst van hun producten. Ook streven ze ernaar om zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken, zoals bijvoorbeeld plantaardige melk. Je kan hier zowel koffie kopen om thuis te maken, maar kan er ook een heerlijke kop koffie drinken ter plaatse. Neem hier dus vooral even een pauze om een overheerlijke koffie te drinken. Als je je eigen kopje meeneemt krijg je ook nog eens een korting. Dit doen ze om afval tegen te gaan.

Punt 5: Melting pot kilo

We vervolgen de wandeling en gaan lekker shoppen bij Melting pot kilo! Hier kan je vintage kleding kopen per kilo en voor slechts vijftien euro ga jij met een kilo nieuwe kleding naar huis. Ze hebben van alles. Van kleding tot sieraden tot tassen.
Punt 6: Bel’Arte
Wil je je outfit opfleuren of ben je op zoek naar hét ontbrekende stuk voor je interieur? In de conceptstore Bel'Arte vind je juwelen, accessoires, kledij en decoratie ontworpen door Belgische designers. De winkel zet erg in op lokale designers én lokale producten.
Punt 7: Labelchic
Sla tijdens het wandelen zeker Labelchic niet over. Bij Labelchic kan je duurzame beautyproducten shoppen. Alle producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. De ondernemer vertelt dat ze royaal zijn met het uitdelen van sampels zodat klanten de producten kunnen proberen voordat ze het kopen. Wel vragen ze de verpakkingen van de samples terug in te leveren zodat ze deze kunnen hergebruiken. Ook kan je in de pink room een facial laten doen en zijn er verschillende beauty workshops.

Punt 8: Supergreen me- the ecoshop

Ga vervolgens winkelen bij the Ecoshop. Deze winkel probeert alledaagse producten te verduurzamen en toegankelijk te maken voor iedereen. Je kan hier onder andere winkelen voor make up, maar ook kleding, schoenen en accessoires. De ondernemer heeft twee voorwaarden waarop de producten worden geselecteerd. De eerste is dat het product weinig schade aanbrengt aan het milieu en de tweede voorwaarde is dat de gezondheid van mensen centraal staat. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat zoveel mogelijk lokaal wordt gemaakt .
Daarnaast hebben ze ook een winkel waar ze zelf de kleding voor ontwerpen en enkel duurzame materialen voor gebruiken. Deze winkel is bekend onder de naam Valerie Berckman. De basic shirts zijn de bestverkopende producten. Daarnaast maken ze al 14 jaar dezelfde broek omdat deze volgens de ontwerper gewoon 'fabulous' is.
Punt 9: Orybany
Orybany is een gezellige, ecologische giftshop in het centrum van Brussel. De winkel is opgericht door zero waste enthousiasteling Juliette en heeft als doel mensen aan te zetten om bewuster te kopen. Alle producten bij Orybany, waaronder kleding, sieraden en accessoires, zijn het resultaat van lokale en duurzame productie. Zo vind je er verschillende upcycling creaties van circulaire merken, die in alle transparantie zijn gemaakt.
Daarnaast is Orybany niet enkel een winkel maar ook een gemeenschap van en voor lokale ontwerpers.
Punt 10: Horia
Eindig de wandeling door een hapje te gaan eten in Horia. Dit is een Oosters biologisch restaurant met een Marokkaanse en Libanese keuken. Ze werken voornamelijk met biologische en lokale producten. De kaart is niet zo uitgebreid omdat alles zelfgemaakt wordt. Maar je kan hier altijd een lekkere couscous eten!