top of page

De wereld komt samen in Brussel(se lokale supermarkten)

Als je nog geen diversiteit zag in het straatbeeld van Brussel, dan wel aan de gevels en haar uithangborden. Je hoeft geen kilometers te wandelen in de hoofdstad om op een etnische supermarkt te botsen met authentieke specialiteiten van het geboorteland van de personen die de winkel uitbaten of dat van hun familie. Ze hebben vaak een rijke (familie)geschiedenis te vertellen. Bovendien hijgt de deadline om de klimaatdoelstellingen te halen in onze nek. Iedereen draagt z’n steentje bij, maar wat doen die ondernemers om hun productie ecologisch(er) te maken? En hoe ervaren zij het om te ondernemen in Brussel? Project B zocht het uit.


Angelopoulos Fine Greek Wine & Food

Voor verse Griekse specialiteiten en wijnen moet je bij Angelopoulos Fine Greek Wine & Foods zijn. Zowel particulieren als zakelijke klanten halen er hun hart op. De man achter de toonbank heet Alexandros en vertelt ons dat zijn opa de zaak heeft opgericht in 1965. Hij is geëmigreerd naar België om in de mijnen te werken. Toen hij merkte dat Griekse restaurants moeite hadden om goede leveranciers van Griekse producten te vinden, besloot hij er zelf één te worden. Wat startte als een kleine zaak, groeide al snel uit tot een winkel met meer dan duizend producten.


Kwaliteitsvolle producten met een gezellige babbel

Volgens de ondernemer zijn de klanten lovend over de tzatziki en de wijnen. Dat verbaast ons niet, aangezien er een divers assortiment is van beide producten. Vooral de wijnen uit Santorini zijn een groot succes. Bovendien wandelen de klanten tevreden naar buiten dankzij de persoonlijke service die ze er elke keer krijgen. Dat hebben we zelf mogen meemaken toen een vaste klant de winkel binnenkwam en hij hartelijk praatte en lachte met Alexandros in het Grieks.


Onbedoeld duurzaam

Angelopoulos Fine Greek Wine & Foods onderneemt onbewust duurzame acties. Sowieso is er weinig voedselverspilling omdat je er veel droge voeding kan vinden die lang houdbaar is. Indien producten over datum zijn of niet meer geschikt zijn voor verkoop, dan geven Alexandros en zijn team deze weg aan hun omgeving. “Of we eten ze zelf op”, zegt hij al lachend.


Adres: Yperlaan 39, 1000 Brussel



J & A Exotic Foods

De langst draaiende supermarkt van de Matonge-wijk heet J & A Exotic Foods als we de medewerker daar mogen geloven. De winkel bestaat al ruim twintig jaar en belichaamt de definitie van multicultureel: je vindt er Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse producten, terwijl de eigenaar van Pakistaanse afkomst is.


Recepten uitwisselen met klanten

De rijst en olie zijn de populairste voedingsmiddelen bij de klanten, wat onmiddellijk verklaart waarom de rekken grotendeels daarmee gevuld zijn. Daarnaast vind je er een ruim assortiment aan verse groenten en fruit die dagelijks worden ingekocht. De man die ons te woord staat, vertelt ons dat hij zich vaak optrekt aan de gesprekken met klanten. Hij is nieuwsgierig en vraagt hen geregeld hoe ze een bepaald product bereiden. Daardoor leert hij veel bij van de mensen die over de vloer komen.


Duurzaamheid is geen prioriteit

J & A Exotic foods koopt producten aan vanuit verschillende streken in Afrika en Zuid-Amerika. Die leveranciers zijn meestal lokaal, maar van een langdurige samenwerking is niet altijd sprake: de inkoopprijs is meer doorslaggevend dan de band met een leverancier. Om verspilling tegen te gaan, biedt de winkel kortingen aan op het einde van de dag of geeft het de producten gratis mee.


Adres: Waversesteenweg 27, 1050 Elsene



El Pueblo Latino

Hola, ¿cómo estás? De deur is nog niet volledig opengezwaaid, of je wordt hartelijk begroet door de Spaanse uitbaatster. Haar winkel is gevuld met zuiderse geuren, kleurrijke verpakkingen, verse kruiden en vrolijke Spaanse deuntjes die door de radio knallen. El Pueblo Latino is tien jaar geleden uit de grond gestampt door zij en haar man. Oorspronkelijk startten ze met een beperkt assortiment dat beetje bij beetje uitbreidde met producten die kenmerkend zijn voor Latijns-Amerika.


De wereld komt samen in Brussel

Het merendeel van de klanten heeft Latijns-Amerikaanse roots, maar er komen ook geregeld Polen en Roemenen over de vloer. Op de vraag of de klanten een favoriet product hebben, hoeft de medewerker niet lang na te denken. Arepa is een typisch Colombiaans product op basis van maïs dat valt te vergelijken met een pitabroodje of tortilla. Er zijn diverse varianten, maar die met kaas is met uitstek de populairste.


Een middelmatige duurzaamheidsscore

Hoewel de supermarkt gevuld is met typische producten van onder andere Colombia, Argentinië, Bolivia en Peru, kloppen ze aan bij Spaanse leveranciers. Dat zal zijn praktische redenen hebben, maar ook qua uitstoot kan dat tellen. Voedseloverschotten gaan de vuilnisbak in als ze rot zijn of worden opgegeten door de uitbaters en hun medewerkers als ze nog eetbaar zijn. Toch is er nog veel wegwerp plastic te vinden en worden sommige producten extra omhuld met aluminiumfolie.


Adres: Jean Volderslaan 52, 1060 Saint-Gilles








bottom of page