Wat zijn de middelen die worden geschonken in Brussels Expo voor de Oekraïense vluchtelingen? Hoe verloopt de procedure?
De invasie in Oekraïne door Rusland begon op 24 februari 2022. De verliezen waren enorm en België wou helpen. Er werd snel op de bal gesprongen want vanaf 3 maart konden er reeds donaties worden binnengebracht in Brussels Expo. Dit door een samenwerking van Stad Brussel en Brussels Expo zelf. Ze nodigen iedereen die iets missen kan uit om humanitaire en medische donaties te doen. Nathalie Van Camp, projectcoördinator van Brussels Expo, zet voor ons uiteen hoe de werking van de donaties voor Oekraïne verloopt.

Het werd vrij snel duidelijk dat er nood was aan een georganiseerde manier van doneren. Dit op aanvraag van de Oekraïense ambassade die zich bevindt op de Albert Lancasterlaan 30 te Brussel. Massaal werd daar gedoneerd, maar de ambassade was te klein om de solidariteit in vorm van donaties te organiseren. De Oekraïense ambassade trok aan de mouw van stad Brussel en stad Brussel aan die van Brussels Expo en zo is de samenwerking ontstaan.
Brussels Expo werkt met ambassademedewerkers en vrijwilligers zegt Nathalie. Maar ook de mensen die komen doneren blijven vaak een beetje langer om de handen uit de mouwen te steken. Deze mensen zorgen voor een vlot verloop van A tot Z. Ze ontvangen de donaties, sorteren ze per type en verzamelen de goederen op paletten die ’s avonds op de vrachtwagen richting Oekraïne vertrekken. Tijdens de week werken er zo’n 20 à 30 vrijwilligers en in het weekend kan dit zelfs oplopen tot een honderdtal. De opkomst van vrijwilligers komt voornamelijk uit Brussel, maar Nathalie benadrukt dat iedereen die zijn steentje wil bijdragen welkom is.
Het werd meteen duidelijk dat niet alles mee kan en dat de meest noodzakelijke en bruikbare goederen voorrang krijgen. Denk aan medicijnen, eerste hulp verzorging, hygiëneproducten, zaklampen, batterijen, droge voeding en legerkledij. Nathalie coördineert de donaties en maakte 16 categorieën om de donaties in op te delen: herenkledij – vrouwenkledij – kinderkledij – schoenen – babyartikelen – kleine keukengerief – klein elektro – hygiëne – medicijnen – babyvoeding – dierenvoeding – voeding – water – melk – dranken – kledij. Kledij is er genoeg zegt Nathalie, maar dat betekent niet dat ze er niet meer mee kunnen doen. De overschotten aan kledij gaan naar de vluchtelingenhuizen in Brussel.
Bij de laatste vraag hoe Brussel de Oekraïense vluchtelingen helpt somt Nathalie op dat Stad Brussel paleizen, security, logistieke ondersteuning, signalisatie ter beschikking stelde. Zo werd onder andere Paleis 8 in functie gesteld van de registratie voor Oekraïense vluchtelingen.
Schenkingen kunnen elke dag van 8 tot 20 uur. Waar moet je hiervoor zijn? Hal 11, Miramarlaan, 1020 Brussel. Ingang D1 is beschikbaar gesteld om de goederen te verzamelen.
Na het mooie voorbeeld aan de Heizel worden er ook hulpgoederen verzameld in Etterbeek. Het gaat om een initiatief van verschillende Poolse organisaties in Brussel, waaronder WOŚP en Sztab Pomocy Belgia.
Brussel steunt en dat voelt goed.