top of page

Brussel door de lens van de volgende generatie – een cinematografische toekomst

Na hun middelbare studies trekken veel jongeren naar de Belgische hoofdstad, om zich er verder te ontwikkelen op het kruispunt van de steeds meer diverse en geglobaliseerde wereld. Onder hen zijn er ook een heleboel ambitieuze filmstudenten aanwezig. Nergens anders op de wereld is er zo een sterke clustering van filmscholen, zoals in Brussel. De stad telt er maar liefst vijf!


Project B trok daarom naar Antoine Dansaertstraat nr. 70, waar het RITCS Café gevestigd is. Deze plek maakt onderdeel uit van de gelijknamige school en is dé ontspanningsplek voor de artistieke studenten. De keuze voor het RITCS was snel gemaakt. Het onderwijsinstituut maakt namelijk deel uit van de Brusselse Erasmushogeschool, die samen met de Vrije Universiteit Brussel onderdeel is van de Universitaire Associatie Brussel. De feeling met Brussel zit er dus verankerd in hart en nieren. We spraken er met enkele jonge filmmakers, onvoorbereid en spontaan. Ieder van hen was heel verschillend, maar deelde eenzelfde passie: de liefde voor film!


Charlotte & Dimana

"Ik denk dat wij in Europa minder geïnteresseerd zijn om ontspannende films voor de mensen te maken" - Charlotte

Wat is voor jullie een ideale filmlocatie?

Dimana: Dat hangt af van het verhaal, want er zijn mensen die vertrekken van een locatie of van een beeld... Maar ik vertrek van een verhaal, dus de locatie komt daarna pas.

Charlotte: Ik ook eigenlijk, het is mogelijk dat een locatie kan inspireren. Bijvoorbeeld kleuren kunnen ervoor zorgen dat ik voor een bepaalde locatie kies. Maar voor ons al studenten is het vooral belangrijk dat het toegankelijk is.

Dimana: Als ik mij laat inspireren door een locatie, dan is het een locatie die een ziel heeft. Vorig weekend hebben wij in een appartementje gedraaid dat een duidelijk karakter had en dat vind ik heel interessant. Maar het is moeilijk om een locatie concreet te benoemen, of om te zeggen wat een ideale locatie is.

Charlotte: Het is wel sowieso een locatie waarmee je kunt werken, een locatie die je kan veranderen dus. Je moet er diepte kunnen vinden, zowel qua beeld als karakter.

Dimana: Praktisch gezien moet het natuurlijk wel haalbaar zijn, het moet groot genoeg zijn. Want op een kleine locatie filmen, dat is echt een ramp!


Hoe kijken jullie naar je toekomst als filmmaker, willen jullie in Brussel blijven?

Dimana: Ik wil sowieso naar het buitenland gaan omwille van mijn roots. Ik zou heel graag draaien in Bulgarije en Engeland.

Charlotte: Voor mij is werken in Brussel wel interessant omdat ik hier altijd heb gewoond, maar cultureel gezien ben ik eerder geïnteresseerd om andere oorden op te zoeken. Film gaat voor mij om cultuur en mensen in beeld brengen. Ik wil die minder bekende culturen uitlichten. En ik ken er niet genoeg van maar ik heb het gevoel dat er sinds de pandemie echt minder steun voor ons is in België.

Dimana: Ik vind Brussel, maar ook België net super supportive (ondersteunend n.v.d.r.). Er zijn veel producties die zich in België afspelen, waardoor er hier veel werkkansen zijn in de industrie. Ik heb echt het gevoel dat ik later zeker werk kan hebben hier. Dat is een geruststelling! Maar eigenlijk is de Belgische filmindustrie super internationaal, het is echt voordelig om hier in de filmsector te werken.


Heeft Brussel volgens jullie de capaciteiten om het decor te zijn voor de volgende Hollywoodfilm?

Dimana: Hollywoodfilms spreken mij eigenlijk niet aan, maar Brussel heeft dat echt wel. Bijvoorbeeld in Vilvoorde, daar hebben ze de grootste onderwaterstudio ter wereld. Onlangs hebben ze daar nog een echt vliegtuig in het water laten crashen voor een film. Echt cool!

Charlotte: Inderdaad, maar ik denk dat het vooral aan de stijl ligt. Ik denk dat wij in Europa minder geïnteresseerd zijn om mooie/ontspannende films te maken voor de mensen, zoals Hollywood het net wel doet. Wij houden er meer van om harde onderwerpen op een stilistische manier te brengen. Dat merk ik ook op in mijn eigen werk. Ik wil tonen wat we niet genoeg horen. Capaciteiten hebben we, maar we mikken op hardere onderwerpen die minder “Hollywood” zijn.


Joey & Sarah

"Ik vind De Kunstberg misschien zelfs mooier dan Parijs" - Joey

Wat is voor jullie een ideale filmlocatie?

Joey: Als je film qua scenario goed is, dan sta je al ver. Maar om het een extra niveau hoger te tillen, is het belangrijk wat je voor de camera plaatst. Ik merk dat bijvoorbeeld door een project waar ik nu aan werk. Er zijn gewoon zoveel belangrijke factoren! Een locatie kan bijvoorbeeld prachtig zijn, maar als er dan geen parkeerplaats is, is dat zo’n miserie… Persoonlijk vind ik Brussel een heel mooie stad om in te wonen en studeren, maar ik film hier niet graag.

Sarah: Het is ook gewoon te klein, dat is echt een struggle (probleem n.v.d.r.). Soms film je in een klein huis en als je daar dan moet staan met vier mensen, dat gaat gewoon niet. Verschrikkelijk om te werken.

Joey: Ik heb voor een project mijn cameraman zelfs al in een badkuip moeten steken (lacht).


Hoe kijken jullie naar je toekomst als filmmaker, willen jullie in Brussel blijven?

Joey: Liever het buitenland, that’s the dream!

Sarah: Stel je voor, zo een klein Italiaans dorpje! Brussel kan echt lelijk zijn, dus ik zou héél graag buiten België filmen.


Heeft Brussel volgens jullie de capaciteiten om het decor te zijn voor de volgende Hollywoodfilm?

Joey: Persoonlijk vind ik de Zavel heel mooi. De bakker van de koning zit daar, wist je dat? Als je ooit eens geld te veel hebt, koop dan daar een taart en je bent geruïneerd voor de rest van je leven (lacht).

Sarah: De videoclip van Stromae werd ook opgenomen in het Jubelpark. Dat was prachtig, echt een mooie locatie. Maar dat is dan natuurlijk maar een park. Volgens mij ken ik Brussel gewoon niet goed genoeg.

Joey: De Kunstberg is ook mooi; “de skyline van Brussel”. Ik vind het misschien zelfs mooier dan Parijs. Het is zeker ook toegankelijker. In principe kan eigenlijk elke film zich in Brussel afspelen. Het is een grootstad met zoveel kleuren en geuren. Elk verhaal kan zich hier afspelen. Of de middelen er zijn, dat is een andere vraag.


Jef, El Hassan en Maxime

"De beste 2D-studio's liggen in Frankrijk, Japan en Amerika" - El Hassan

Wat is voor jullie een ideale filmlocatie?

Jef: In animatie halen wij veel inspiratie uit echte dingen. Een plek waar heel veel gebeurt, is dus echt een inspiratieplek voor mij; een plek waar er veel leven is. Dus op die manier is Brussel echt perfect. Je hebt hier ook alle soorten mensen, dus je maakt echt vanalles mee. Tegelijkertijd speelt er hier ook het tegenovergestelde, er gebeurt soms helemaal niks. Soms moet je zelf alles doen. Je moet dan zelf die impulsen geven aan de stad.

El Hassan: Natuurlijk, we gaan niet echt op locaties filmen voor animatie, maar we zoeken er dus vooral inspiratie. Ik heb niet echt specifieke locaties in Brussel waar ik graag zou filmen. In Amerika wel, kijk daar eens naar de landschappen. De Grand Canyon bijvoorbeeld!

Jef: Ik zit op kot in Brussel en er gebeurt wel altijd iets. Meestal is dat met mensen die onder invloed zijn van vanalles en dat is op alle plaatsen zo in Brussel. Bijvoorbeeld de inkomhal van mijn kot, inspiratie genoeg! Maar de beste locatie is misschien de caféstraat achter de beurs. Als ik daar een uurtje heb gezeten, dan heb ik meer dan genoeg inspiratie.


Hoe kijken jullie naar je toekomst als filmmaker, willen jullie in Brussel blijven?

El Hassan: Doe mij maar het buitenland! Op vlak van animatie zijn Frankrijk, Japan en Amerika echt het beste. Daar zijn de beste 2D-studio’s!

Maxime: Daar zitten ook echt zoveel animestudio’s. Ghibli, bijvoorbeeld.

El Hassan: Vergeet Disney niet (lacht)!


Heeft Brussel volgens jullie de capaciteiten om het decor te zijn voor de volgende Hollywoodfilm?

Jef: Zeker, denk aan Kuifje (de animatiefilm The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn (2011) speelt zich af op enkele Brusselse locaties n.v.d.r.)! Maar eigenlijk voor alle verhalen, ik denk ook aan sciencefiction. Stel je voor, een ruimteschip dat door het Muntgebouw vliegt! Waanzin!


Ricardo

"Brussel kan op het eerste zicht erg intimiderend lijken" - Ricardo

Wat is voor jou een ideale filmlocatie?

Ricardo: Dat hangt af van de film die je maakt. De ideale filmlocatie is, denk ik, de locatie die altijd beschikbaar is. Het is een locatie die altijd flexibel is met wat je wil bereiken in je eigen gedachten. Je hebt een plek nodig waar je een volledige creatieve vrijheid hebt en waar er mensen zijn die je kunnen helpen met belichting en de set zo te krijgen als jij hem in je hoofd ziet. Als je een locatie krijgt zoals hij cinematografisch het mooist kan zijn, dan denk ik dat dat deel is van de ideale set.


Hoe kijk je naar je toekomst als filmmaker, wil je in Brussel blijven?

Ricardo: Brussel is een zeer complexe locatie, als je er op het eerste zicht naar kijkt, kan die zeer intimiderend zijn. Ik denk dat Brussel als locatie vooral schijnt in de mensen die in de locatie zelf leven. Doordat Brussel een stad is met heel veel diversiteit, is het daarom ook een goede filmlocatie. Het hangt echt af van welk soort filmmaker je bent. Ben je een documentairemaker? Dan denk ik dat Brussel een prachtige plek is om een film te maken. Ieder ziet de stad op een andere manier.

Toch denk ik niet dat ik in Brussel zou blijven. Ik denk dat ik als filmmaker graag de wereld wil ontdekken. Ik heb een documentaire met straatartiesten opgenomen in Porto (havenstad in Portugal n.v.d.r.). Dat was niet alleen een van mijn bijzonderste filmervaringen, maar ook een prachtige persoonlijke ervaring. Ik heb daar zodanig veel bijgeleerd over de menselijkheid. Ik heb één van de meest eerlijke, maar ook meest eenzame mensen kunnen vastleggen op beeld.


Heeft Brussel volgens jou de capaciteiten om het decor te zijn voor de volgende Hollywoodfilm?

Ricardo: Hmmm... Ik zie eerder Gent als locatie. Er kan op kanalen worden gevaren, het heeft meer geschiedenis met de oudere huizen enz.... Ik denk dat Hollywood eerder naar zulke steden gaat in de plaats van Brussel. Maar Brussel kan wel gebruikt worden voor een grote achtervolgingsscène. Zo de lange straat aan de Beurs, bijvoorbeeld. Cinematografisch is het gewoon een heel toffe locatie om in te werken.


Naast verhalen vertellen via film, heeft Ricardo ook een passie voor muziek. Zijn nieuwe album, onder de artiestennaam ‘Henry Nery’, kan je beluisteren op Spotify door hier te klikken.


Al snel werd duidelijk dat elke filmstudent op een andere manier naar Brussel kijkt. Wat steeds terugkomt, is de complexe en ambigue relatie met de hoofdstad. Misschien is het net die mix die ervoor zorgt dat de stad een inspiratiebron is, voor film maar ook voor het leven.

bottom of page